ПΔ ОРФЕЈЗимски успон на Велики Крш 1148м, водопад БањицаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 10.02.2024 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Важна напомена:
Из непознатог разлога већ годинама се даје погрешна информација на неким местима на интернету да ће планинари ићи целим гребеном у зимском периоду или да се креће са неке потпуно друге локације у односу на те стандардне. То није изводљиво заправо или готово немогуће је да се реализује (и кратак је дан, брзо пада мрак), јер неки делови стазе иду преко стена, а на гребену се често ствара и лед. Са друге стране има и много трња и ако се претходно не прочисти, а за то је потребно неколико дана, могуће и да је непроходно на неким деоницама. Тако да се неће ићи целим гребеном, већ је изабрана једна занимљива стаза која ће обухватити и водопад који раније није био вођен. И стаза се у односу на стандардну увећава за неких 4км. Стаза којом ћемо ми ићи, она је прочишћена у потпуности и свуда је проходна и прилагођена вођењу у зимским условима за планинаре. Знатно је лакша у односу на ту најдужу гребенску.

Група која је са нама ишла 2022. године целим гребеном, овог пута ко буде долазио, ова стаза је потпуно другачија и разликује се за 75 посто у односу на ту од раније, као и почетне и крајње тачке.

Подаци о стази: Дужина стазе 14км, кумулативни успон 700м, спуст 900м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.

План акције:
- Стаза креће од Царевог села, то је на неких 600мнв.
- На почетку је стаза добро обележена.
- Ући ћемо у шумску стазу.
- У једном тренутку ћемо изаћи нешто испод гребена, где се већ губе обележја и ту је потребно цела група да иде заједно. Има на више места на стеновитом терену трња и само једна стаза је лако проходна очишћена комплетно од трња и без икаквих проблема се њоме пролази. Иако је гребен поприлично огољен, ипак на више места има трња и ако неко не прати групу, лако може ући у трновити део гребена.
- После ћемо изаћи на гребен Великог крша и наравно ту крећу и чувени видиковци.
- Излазимо на Велики крш 1148мнв. Са њега се пружа видиковац који је приказан на фотографији. То је и један од најлепших видиковаца у Србији.
- Јован Цвијић је пењао више пута Велики крш и рекао да се одатле пружа највеличанственији поглед у источној Србији.
- Део стазе близу највишег врха на Великом кршу спада у гребенску, тако да на њој има на више места одличних видиковаца.
- Када будемо силазили са гребена ићи ћемо уз падину Кудугастру.
- Проћи ће се у непосредној близини врха Курголе 705мнв.
- У једном тренутку ћемо се одвојити са главне стазе да би посетили водопад Бањица. На више места се појављују каскаде.
- Кроз живописне пределе стиже се до села Кривељ које је на неких 330мнв. - Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 22:00.

Фото: Поглед на део гребена Великог крша. Величанствен је. У даљини се види и Мали Крш. Велики крш и Мали крш су заправо раздвојени превојем Врац. У даљини се могу видети планине у Румунији и Бугарској.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 3200 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240210, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.