ПΔ ОРФЕЈГрчка. Смоликас, Василица и ПердикаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

Идемо на планински масив Пинд. Прелепа планина Смоликас је највиша на том масиву и друга по висини у Грчкој, одмах иза Олимпа. Да би сте се најлакше орјентисали где се налази Смоликас, од његовог највишег врха најближи већи град је Коница и ваздушном линијом је растојање свега 15 км.

Имаћемо прилику да видимо ретке биљне врсте, а могуће и животињске, јер је ту станиште ретких и заштићених врста. На стазама где ћемо ићи видећемо зимзелено дрво које се зове Муника. Има га и у Србији, на Муртеници и сем Балкана постоји само још на југу Италије.

Смоликас је посебно занимљива планина и одабрана је стаза која ће ићи у једном делу кроз прелепу шуму борова. То су горостаси по 30-40 метара висине и стари по неколико стотина година. Изузетно су издржљиви и виђали смо их на висинама преко 2200 мнв. Одолевају свим временским условима и прелепи су. Између осталог Смоликас је део система заштићене територије у оквиру пројекта Natura 2000 и јако је важна орнитолошка локација. Стаза је истражена 2019. године и поприлично је тешка, биће много детаљније о Смоликасу у наставку.

План: 30.05.2024 се креће у 19:00. Окупљање планинара је од 18:45 до 18:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

31.05.2024 стижемо у преподневним сатима на планину Василицу која је део система заштићене територије у оквиру пројекта Natura 2000.

Подаци о стази: Дужина стазе 12.5км, кумулативни успон 930м, спуст 930м. Кондициона тежина: Средње тешка

План акције:
- Крећемо на највиши врх који се исто зове Василица 2249 мнв.
- Са врха када је одлична видљивост види се Олимп, Ниџе и његов највиши врх Кајмакчалан, Смоликас, Тимфи и многе друге планине и масиви, као и делови неких кањона, као што је кањон Аоос. Требало би да се у једном тренутку види град Касторија (раније је имао словенски назив Костур) и велико језеро које је поред њега.
- Идемо на врх Балтуми 2011 мнв.
- Онда ћемо лепим гребеном да изађемо на врх Гомара 2110 мнв.
- Обилазимо алпско језеро Дистрато (неки за зову и Василица).
- Идемо ка превозу.
- Одмор и ноћење.

01.06.2024 кренућемо јако рано ка Смоликасу, стаза је дугачка, тешка и прелепа.

Подаци о стази: Дужина стазе 24км, кумулативни успон 1900м, спуст 1900м. Кондициона тежина: Tешка

Напомена:
- Постоји један кулоар на неколико километара пре врха где се иде знатно спорије преко стеновитог терена. Није претерано технички тешко, али захтева посебну пажњу и добру физичку кондицију и на неким местима могуће да ће вам бити потребно да се и рукама помажете због баланса. Нема на стази деоница где су литице и где се користи ужарија, али је тај део стеновит, некад се прескаче са камена на камен. Коме не прија тај део стазе, боље да тог дана иде првих 7 или 8 км до првих врхова који су преко 2000 мнв (тај део нема стеновитих деоница) и после ће се вратити истом стазом натраг.

- На самом почетку креће стаза која иде кроз борову шуму где има више ретких врста борова. Првих неколико километара иде кроз густу шуму и бајковит је тај део стазе.
- Изаћи ћемо након неколико километара на део где више нема густе шуме и ту се појављују борови горостаси, изазивају право дивљење, јер су усамљени и до наредног бора је простор од сто и више метара и тако стоје стамени на ветрометини и преживљају и најтеже временске услове. Изузетно су лепи. Тако да и део групе ако не иде до врха, уживаће у том делу стазе.
- Негде изнад 2200 мнв нема више борова и крећемо гребеном.
- Стаза пролази испод врха Горгулос 2216 мнв. Део групе који не иде на врх, може да се попне на њега, није тежак успон и није далеко од главне стазе и са њега се одлично види врх Смоликас и многе планине у околини.
- Следећи врх испод ког пролазимо зове се Богдани 2216 мнв. Приметићете у тексту да се појављују многи словенски топоними, то је тако, јер у не тако давној прошлости овај део Балкана је био насељен словенским живљем, а било је и много Влаха, тако да многи топоними имају и словенске и влашке називе. Претпоставка је и да је и назив Смоликас такође словенског порекла, нисмо нигде нашли на интернету да је то тако, али како смо пролазили поред огромних борова, осетили смо мирис смоле на више места. Тако да је наше мишљење да је по смоли од борова цела планина добила тај назив.
- У једном делу стазе највероватније можемо да видимо језеро Масиа. Далеко је од стазе, зелене је боје и требало би да се уочи из даљине.
- Стаза је пролази испод врха Масиа 2530 мнв и све то тог тренутка је технички лагана.
-.Наилазимо на локацију Скала и тад креће тежи део, стеновити и захтевнији.
- Ту ћемо се сви пажљиво кретати и када га прођемо излазимо на гребенску стазу која води ка Смоликасу. И тај део ка Смоликасу није једноставан, јер исто има стеновитих деоница и стрмијих. Ни са једне стране прилаз Смоликасу није једноставан и иде се споро. Због тога ћемо и јако рано кренути ујутру на успон да би могли да га завршимо за 10 до 12 сати и то по дану.
- Излазимо на Смоликас 2637 мнв и то је највиши врх масива Пинд.
- Са Смоликаса је изузетан поглед, јер гледа и на масив Тимфи, као и на огроман број планина у Грчкој, Северној Македонији и Албанији. Видеће се и Грамос и Каменик и многе друге планине који нису познате већини планинара, а предивне су и високе.
- Отићи ћемо неколико стотина јужније од врха на један видиковац да би видели са одличне локације прелепо Змајево језеро.
- Постоје два Змајева језера, једно припада масиву Тимфи , а ово припада Смоликасу и далеко је лепше. Срцоликог је облика, тамно плаве боје, дубоко је и изгледа прелепо.
- Прилаз језеру са врха је отежан, јер је стрмо и каменито, али ми ћемо заиста бити јако близу од језара, јер ваздушном лининијом нема више од 1.2 км, тако да ћемо га одлично видети са видиковца.
- Враћамо се до превоза.
- Идемо ка смештају.
- Ноћење.

02.06.2024 обилазимо планину Пердику (други назив Скурдза). То је и најлакша стаза на овом путовању и исто има неких посебности.

Подаци о стази: Дужина стазе 12.5км, кумулативни успон 480м, спуст 480м. Кондициона тежина: Лака до средње тешка.

- Прво ћемо обићи врх Пердика (или Скурдза) 1799 мнв. Врх је видљив све време.
- Последњих неколико метара пред врх пролази се преко мањих стена и излази се на врх.
- Наставићемо ка врху Аница 1706 мнв.
- На врху се налази споменик који је посвећен жртвама из Другог светског рата из градова Гревена (раније Гребен) и Козани (раније Кожани) и околине.
- Ко зна енглески може видети слике и прочитати више о овоме на линку Кликни овде.
- Између осталог пише да је ово јако значајан споменик и да ова локација припада Гревена - Козани Геопарку који је под заштитом UNESCO као систем геопаркова у свету.
- Идемо до превоза.
- Очекивано време повратка је у недељу увече, тачније негде око поноћи или нешто иза. То зависи и од чекања на граници и неких других фактора.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 155е. У цену је урачунат превов и 2 ноћења, као и други организациони трошкови. За све остале информације, као и за начин уплате пишите на 064 2385635.

Плаћање:
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Смештај има вишекреветне собе, може да се обезбеди и храна, Има воде (најквалитетнија планинска што је реткост у Грчкој, јер на већини места се купује флаширана вода), има и тоалета и тушева.
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...) или у договору са домаћином да се понуди доручак, вечера, ланч пакет или по избору нешто од тога.
- Посетељина је обезбеђена.
- Потребно је понети средства за хигијену, четкица за зубе, паста за зубе, сапун, шампон и све остало што вам је потребно, пешкире исто понети, јер тога нема у смештају.
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети пасош, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Пожељно је свако да узме путно-здравствено осигурање, јер је ова захтевнија планинарска вишедневна акција.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.

- У наставку је галерија слика и сваку можете увећати кликом на њу, појавиће се стрелице за навигацију лево и десно за претходну и наредну слику. Било коју увећану слику можете затворити кликом било где на екрану или на дугме "X" у горњем десном углу. Испод појединих слика је стављен текстуални опис.