ПΔ ОРФЕЈКлисуре Дубрашнице, Трешњице и Сушице и два водопадаПланинарско друштво ОРФЕЈ је 27.02.2022 организовало пролазак кроз клисуре Дубрашнице, Трешњице и Сушице и обилазак два водопада

- Стаза којом ћемо вас водити је авантуристичка, спада у тешке и налази се на подручју Азбуковице (велика област која обухвата већи број клисура и планина), а планине које обухвата су Јабланик и Бобија. Премда постоје аутори који припајају врхове на стази Гвоздачким стенама.
- Река Дубрашница се улива у Трешњицу са југа, а Сушица у Трешњицу са севера и јако су близу ушћа ових река. Изузетно је леп предео где су све три клисуре. Река Трешњица извире на Повлену, Сушица на Бобији, а Дубрашница на подручју Гвоздачких стена.
- У подножју Тисове главе 1088мнв (по некима припада Јабланику, по другима Гвоздачким стенама) је почетна тачка. Врло брзо ће се појавити са леве стране поглед на горњи део реке Дубрашнице (извире испод Винчиних вода 1129мнв, дугачка је скоро 8км, од тога око 1.5км формира клисуру Дубрашнице). Виде се меандри и мање језерце које се формира када има више воде. Стаза води поред четинара. После отприлике 5км долазимо у засеок Ружићи. И креће успон на врх Стене 1002мнв (по некима припада Јабланику, по другима Гвоздачким стенама). Сам врх не пружа одличан видиковац, али је окружен четинарима.
- Део стазе од Тисове главе до Стена је лаган. Од врха Стене до клисуре Дубрашнице креће захтевнији део стазе, посебно у последњих 1км, где је знатно стрмија стаза, у густој буковој шуми има великих наслага лишћа, лако се проклиза, има и клизавих стена, тако да на неким местима је потребно да се развуче уже да би се планинари придржавали.
- По силаску у клисуру Дубрашнице се одмах примећују лепи слапови.
- Водопад на Дубрашнице се не види на први поглед, већ је у горњем делу слапова потребно да се прегази река (понекад је ниво воде велики, и преко 70цм). Некако је сакривен тај водопад међу стенама и тек након преласка реке, отвара се поглед на цео водопад.
- Водопаду се може прићи и горњим током реке Дубрашнице, али за силазак на водопад је потребна алпинистичка опрема. Тако да је савет ако се воде стандардне планинарске групе да се прилази водопаду из доњег тока реке Дубрашнице.
- Након обиласка водопада на Дубрашници, након отприлике 200 метара низводно се улази у клисуру Трешњице.
- Ишли смо неколико стотина метара кроз клисуру Трешњице и онда смо је прегазили, ниво воде је био на неким местима око 0.5 метара дубине.
- Изашли смо на висораван која се зове Равна Гора. Јако је живописна и са ње се види врх Јелице 875мнв, односно цела конфигурација стена око тог врха припадају Јеличким стенама, а одмах испод тих стена је клисура Трешњице. Када је лепо време могу се видети Белоглави супови.
- Од Равне Горе се може ући у клисуру Сушице, стрмији је прилаз. Сама клисура Сушице је јако клизава и иде се преко стена, стрмији је нагиб. Потребно је на више места поставити ужад. Јако се опрезно мора ходати. Слично као и у клисури Дубрашнице, водопад Велики скок се не види скоро до краја, јер је сакривен иза стена. Тек када се дође близу водопада, тек онда се отвара поглед на њега. Водопад је око 20м висок. Већина који су били у клисури Сушице, долазили су из правца горњег тока реке Сушице стране и нису могли да виде водопад. Њега је могуће видети искључиво ако се прилази са доње стране реке. Такође друга варијанта је да се користи алпинистичка опрема и да се планинари спусте низ водопад, ако се прилази водопаду са горње стране.

Технички подаци о стази: дужина стазе 21км, кумулативни успон 1200м, кумулативни спуст 1200м. Тешка стаза и у техничком и у кондиционом смислу.

Шта посетити у близини:
1. Гвоздачке стене
2. Бобија
3. Јабланик
4. Клисура Трибуће

Напомене:
- Најбољи периоди за обилазак клисура и водопада су зима и пролеће. Већ од јуна и касније, обично нема довољно воде, а често и пресуши Сушица, а јако мало воде има и у Дубрашници.
- Стаза није обележена.
- Потребно је носити ужад и све што је потребно од опреме за обезбеђење планинара на најзахтевнијим деловима стазе.
- Не препоручује се стаза за велике групе или ако је већа, мора више водича да обезбеђује планинаре.
- Обавезно понесите батеријске лампе и ципеле за воду, јер се гази река на неколико места. - Понесите и резервну обућу за сваки случај и оставите у превозу.

Смештај:
- Најближи смештај је планинарски дом на Повлену.

Како стићи:
1. Магистрални пут Ваљево - Бајина Башта. Иде се од Ваљева преко превоја Дебело Брдо и стиже у село Зарожје и онда креће макадам десно. Најбоље је паркирати превоз на главној магистрали (близу је врх Тисова глава) и онда ићи макадамским путем.
2. Магистрални пут Ваљево – Љубовија. Нешто пре Љубовије се скреће лево ка планини Бобији и иде се до села Разбојиште. Од те локације је близу клисура Сушице, али је та стаза знатно тежа.