ПΔ ОРФЕЈ



Основна планинарска обука



Телефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

Основна планинарска обука је по правилнику ПСС и обавезна је за све планинаре, јер у противном не важи осигурање.

ПД ОРФЕЈ организује за све планинаре дводневну Основну планинарску обуку. Важи и за планинаре који су учлањени у другим планинарским друштвима и клубовима, а који су у склопу ПСС. Ко нема планинарску картицу и маркицу, може се учланити у међувремену. Имате одељак о учлањивању на сајту.

За потребе планинара обезбеђена сала где су сви потребни услови за извођење теоријског дела наставе.

Потребно је приликом пријаве да пошаљете ваше податке да бисте били евидентирани, јер је број места ограничен. Сваки полазник обуке ће послати име, презиме, које је друштво, број планинарске картице, датум рођења и контакт телефон.

На обуци ће бити присутни искусни предавача из ПСС, као и лекари и припадници ГСС који ће имати предавања на тему пружања прве помоћи.

Обука ће се састојати из две целине, теоријски део ће бити одржан у суботу, практични ће бити у недељу са почетком у 11 часова на Кошутњаку, окупљање је код ресторана Голф. У плану је да обавимо све док се види и највероватније до 18 часова ће бити завршетак обуке.

Након завршене обуке, полагаће се тест и планинари ће добити званични сертификат од стране ПСС о завршеној Основној планинарској обуци.

Присуство је обавезно у оба дана, јер без обе целине се не може добити сертификат.

План: 23.03.2024, субота, окупљање планинара је од 08:45 до 08:50 испред зграде Машинског факултета, Краљице Марије 16, 11120 Београд. Дођите нешто раније, јер је јако важно испоштовати сатнице. Тачна локација места окупљања: Кликни

Обука ће почети у 9 часова у сали Машинског факултата (102, први спрат), а завршити у 18 часова уз напомену да ће бити између предавања неколико паузу, укључујући и паузу да можете да одете нешто да поједете у околини или можете сами носити своју храну.

Планинари ће бити упознати са овим областима:

• Појам и историја планинарства
• Планинарска организација, планинарске дисциплине
• Припрема за одлазак у планину: планинарски објекти и планинарски спортски терени;
• Познавање планина за планинаре; утицај атмосфере на планинарске активности
• Опрема
• Оријентација
• Техника кретања
• Опасности у планини
• Планинарска етика; заштита природе; безбедност и одговорност у извођењу активности
• Прва помоћ

Фото: Планинарски савез Србије.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 500 дин. У цену су укључени организациони трошкови, као и сертификат о завршеној обуци.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240323, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре обуке, није могуће платити на дан обуке.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Важне напомене::
- Храна из ранца или можете отићи у паузама између предавања да нешто попијете и поједете у близини Машинског факултета.
- Свако нек понесе хемијску оловку, можете и свеску, ко жели да записује податке са предавања. Такође када буде одржан тест, потребна вам је оловка.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- За практични део који ће бити одржан у недељу 24.03.2024, користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Детаљан наставни и званични план ПСС из Основне планинарске обуке можете преузети овде: Кликни овде
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.