ПΔ ОРФЕЈ



Мучањ целим гребеном



Телефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 28.04.2024, недеља, креће се у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Идемо на више врхова и видиковаца на планини Мучањ. Осмишљена је нова стаза која иде целим гребеном и скоро све важне локације обухвата, а које постоје на Мучњу. Изаћи ћемо и на један неименовани видиковац са кога се види као на длану цео Дурмитор, а Боботов кук је са те тачке на свега 90 км ваздушном линијом. Несметан је поглед са те локације ка више планина у ЦГ. Када је одлична видљивост врхови Дурмитора изгледају предивно. Такође види се и Љубишња и многе друге планине.

Биће организоване две стазе, краћа и дужа.

Подаци о краћој стази: Дужина стазе 12.9км, кумулативни успон 600м, спуст 600м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Стижемо на почетку тачку и крећемо на пешачење.
- Стаза ће ићи широким шумски колским путевима и није велики нагиб, нити је технички захтевна та деоница. Брзо ћемо изаћи на висораван Мучња.
- Идемо на највиши врх Јеринин град 1534 мнв, уз напомену да се на врху не налази тврђава, већ је такав назив врха.
- Могуће да је некада ту било археолошко налазиште, али тренутно се на том месту не назире ништа од остатака који би на то улазивали
- Крећемо до једног од најлепших видиковаца у Србији. Постоји платформа која се види и у галерији слика на крају најаве.
- Излазимо на још један неименован видиковац.
- Након тога кренућемо кроз четинарску шуму и обићи ћемо врх који носи назив Врхови 1427 мнв.
- Излазимо на неименовани врх 1436 мнв и у близини тог врха се налази ливада са прелепим видиковцем ка Дурмитору. Група која иде краћом стазом, на том месту ће сачекати планинаре који ће ићи дужом стазом. У повратку ће се обе групе спојити.
- Обе група настављају широким колским путем који ће у једном тренутку проћи близу врха Јаворовица 1406 мнв.

Подаци о дужој стази: Дужина стазе 17.5км, кумулативни успон 800м, спуст 800м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.

- Дужа стаза обухвата све локације претходно наведене из краће стазе.
- Група планинара ће наставити гребеном преко прелепом травнатог терена где су видиковци на све стране и изаћи ће на неименовани врх 1429 мнв.
- Иде се даље кроз четинарску шуму и отиће ћемо на још један неименовани врх 1396 мнв са кога је изузетан видиковац ка Дурмитору и његов највиши врх Боботов кук је са тог места на растојању краћем од 90км.
- У повратку се ова група спаја са групом која иде лакшом стазом.
- Идемо ка превозу.
- Очекивано време доласка у Београд око 22:00.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 2900 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240428, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.
- У наставку је галерија слика и сваку можете увећати кликом на њу, појавиће се стрелице за навигацију лево и десно за претходну и наредну слику. Било коју увећану слику можете затворити кликом било где на екрану или на дугме "X" у горњем десном углу. Испод појединих слика је стављен текстуални опис.