ПΔ ОРФЕЈСредњовековно утврђење Бела стенаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 03.12.2023 се креће у 07:00. Окупљање планинара је од 06:45 до 06:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Средњовековно утврђење Бела стена се по први пут помиње 1392. године од стране угарског краља Жигмунда. Иначе по легенди ово јако важно утврђење не само у археолошком, већ и у историјском смислу је подигао цар Душан уз помоћ виле Развигоре. Тврђава је дугачка 85м, широка 45м и налази се изнад кањона Крчмарске реке на падинама планине Маљен. Пре ове тврђаве су били још старији ромејски објекти, али се о њима још мање зна. Тврђава је делимично разрушена у 15. веку од стране Махмуд паше, али још увек постоје очувани делови стена, кула и на њој камена капија.

Стаза није кружна. Иде са једне на другу страну Маљена.

Подаци о стази: Дужина стазе 17.5км, кумулативни успон 450м, спуст 850м. Кондициона тежина: Средње тешка

План акције:
- Крећемо са локације Пољана.
- Идемо преко неименованог врха, кота 991мнв.
- Излазимо на врх Велико Брдо 1036мнв.
- Након тога кретаћемо се кроз лепу шуму и прећи ћемо преко Крчмарске реке (ту ће бити минимално воде, јер стаза пролази близу изворишта те реке, тако да се неће нико поквасити и лако се прелази).
- Изаћи ћемо на Вуковића ливаде.
- Посећујемо врх Пејар 966мнв.
- Прелазимо преко неименованих кота 904мнв и 906мнв.
- Врх Кулина 844мнв је на лепој локацији.
- У близини је средњовековно утврђење Бела стена уз јако важну напомену да је само тај део захтевнији и није за свакога. Прилаз тврђави је јако атрактиван, али мора се проћи једним краћим стеновитим гребенским делом који није једноставан и није препоручљив за планинаре којима не пријају стене и таква конфигурација терена. Део групе која не иде на стену сачекаће остатак групе да оде до тврђаве и да се врати. Сама тврђава је јако лепом природном окружењу и гледа на кањон Крчмарске реке.
- Стаза иде преко неименоване коте 671мнв.
- Прелазимо преко локације Брезик
- Ићи ћемо путем из реку Козлицу.
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 21:00.

фото: Раде (сајт panoramio.com). Детаљ са стазе са једне ливаде која води ка врху Велико брдо.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 2100 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20231203, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.