ПΔ ОРФЕЈТаламбас и Бабаталски скок, Големи Стол и Столски водопадиТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 05.04.2024, петак, полазак у 18:00. Окупљање планинара је од 17:45 до 17:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Идемо у удаљени део Србије у односу на Београд, бићемо јако близу Бугарске границе

Важна напомена:
- Број места у смештају је ограничен, тако да ко се пријави, првенство резервације имају искључиво планинари који и уплате. Уплатом обезбеђујете сигурно место на списку.
- Већ дуже време је учестао тренд да многи планинари се пријаве, недељама и месецима задржавају уплате и на крају не јаве да су одустали, не уплате и то јако ремети цео процес организације, почев од резервације одговарајућег превоза, смештаја, а некад и до отказивања акције.
- Због тога је молба за све планинаре да ко се пријави, да одмах и уплати из више разлога.
- Све теже ће бити да се нађе у наредном периоду одговарајући превозник, јер велики број возача је отишао пре свега за Немачку, мањи је избор и возача, а и возни парк је на минимуму у Србији. Имајте у виду и тај податак због чега инсистирамо за уплате на време, да би могли знатно раније да ангажујемо и превоз.

Стижемо касно увече у смештај где ћемо имати два ноћења, петак на суботу и субота на недељу. Смештај је у селу Пресека, то је ученички дом, веома чист, одлично реновиран и то у скорије време. Обезбеђена је комплетна постељина, удобни су кревети, има и тушева, као и воде и мања кухиња и просторија за обедовање. Тамо је све ново у том дому. Тако да се моле сви планинари да буду сви чисти и уредни и како смо затекли чист дом, тако и да га напустимо. Немојте улазити у дом са ципелама на ногама, већ понесите удобне папуче и пресвуците обућу пре да уђете. Стварно је дом цакум-пакум и тако треба и да остане. У близини смештаја постоји продавница где можете набавити нешто од хране и пића (продавница ради од раног јутра до рецимо 7 или 8 увече). За сваки случај пожељно је да носите свој прибор за јело. У самом смештају не постоји могућност да се наручује храна. У недељу ћемо моћи након стазе да једемо у Бабушници. Тако да у суботу ћете морати своју храну да носите или да нешто скромније купујете од хране у локалној продавници, а у недељу касно поподне ко жели може ићи у ресторан, посластичарницу или шта год. Такође биће организована манифестација у Бабушници у недељу након стазе и посвећена је локалним производима и домаћој радиности, тако да ко воли може да купи локалне производе који су сто посто природни. Наиме, док су вршена испитивања млека у целој Србији испоставило се да је у Бабушничком крају најквалитетније млеко, које има чак 100 пута мању количинu афлатоксина у односу на дозвољену. То значи да је тај крај (надамо се да ће тако и остати), један од еколошки најчистијих у Србији, а и шире.

За викенд ће бити у оба дана понуђенo по више стаза, биће и нешто лакших, али и тих захтевнијих.

План је да обиђемо у суботу на планини Таламбас два врха и јаму Безданку. Ово важи за краћу стазу која је лака до средње тешка, а дужа стаза је тешка и обухвата и неколико слапова и један већи водопад у Бабателској долини. Прилаз водопадима није наиван, тако да је то стаза за искусне планинаре, а носићемо и потребну опрему за обезбеђење стазе. Стаза до водопада је раритет и тај водопад се толико ретко обилази, да се на прсте могу набројати људи који су тамо били. Природа је изузетна и нетакнута.

Не само водопад, већ и планина Таламбас се много ретко посећује. Близу је границе са Бугарском.

У недељу обилазимо Големи Стол изнад Бабушнице. То је дан када ће бити организоване три стазе које су такмичарског карактера у вези са Трекинг лигом Србије, а о детаљима о свим стазама организатор из Бабушнице ће дати детаљније обавештење вероватно у другој половини марта. Тако да тренутно не знамо детаље стаза.

То што знамо сигурно, то је податак да Трекинг лига креће у 10 ујутру из села Стол код Бабушнице и да ће три стазе бити, мања, средња и велика.

Поред те три стаза за такмичаре биће организована додатна стаза за планинаре који не учествују у трекинг лиги, та стаза ће бити лагано вођена, без журбе и све ће стићи да се обиђе на тој стази, као и неколико слапова и водопада, а они ће бити при крају стазе.

У наставку детаљније о стазама у суботу и недељу.

06.04.2024, субота, Таламбас. Подаци о краћој стази: Дужина лакше стазе је 13.5км, кумулативни успон 680м, спуст 680м. Кондициона тежина: Комбинација између лаке до средње тешке стазе. Нема технички сложених деоница.

План акције:
- Крећемо на стазу, то ће бити у 9 ујутру.
- Идемо до јаме Безданке, не зна се ништа о њој, нити која јој је дубина. Ту нико неће прилазити јако близу јами, јер је вертикалан улаз и дубока је. Тако да ћемо је разгледати са безбедне удаљености и то са свих страна.
- Пролазимо након тога у непосредној близини испод врхова Беринска чука 1368 мнв и Просечени Камик 1392 мнв.
- Проћи ћемо преко превоја Преслап.
- Идемо на Црни врх 1463 мнв, то је уједно и највиши врх Таламбаса. Врх је комбинација шуме и ливада, тако да са одређених позиција има и лепих видиковаца.
- Настављамо ка врху Гној 1406 мнв.
- Преко косе Коњарник се враћа група натраг.

06.04.2024, субота, Таламбас. Подаци о дужој стази: Дужина теже стазе је 21.5км, кумулативни успон 1300м, спуст 1300м. Кондициона тежина тешка. Уз напомену да је једини захтеван сегмент прилаз слаповима и водопадима, као и кретање по Бабателској долини и клисури у којој су поменуте прелепе локације.

План акције:
- Стаза обухвата све локације са краће стазе.
- Од Црног врха идемо на другу страну планине ка атарима села Црвена Јабука.
- Раније се село звало Ума Гуска и у једном периоду је било најнасељеније место у целом Бабушничком крају. По одласку Турака и других освајача, људи су се полако спуштали са планинских удаљених локација у низију и у периоду од дугог низа година село је сведено од јако бројног до свега неколико претежно јако старих становника. Постоје индиције да су житељи тог села потомци са Косова и Метохије. Сеобе народа су биле честе.
- Обилазимо Бабаталски скок који је 9 метара висине
- Близу њега је још један леп водопад, који је заправо двоструки водопад и има у близини још неколико слапова.
- Кретање по том терену није лако. Морамо сви да будемо заједно.
- Враћамо се након тога до смештаја.

07.04.2024, недеља, Големи Стол. Подаци о краћој стази : Дужина је 12.5 км, кумулативни успон 750 м, спуст 750 м. Кондициона тежина средње тешка. Ићи ћемо лаганим темпом, иде се један део преко стеновите деонице, тако да неће бити журбе, а након успон следи један део где је нешто стрмија стаза приликом спуста. И ту нећемо журити. Лагано ћемо се кретати на стази. Штапове ко има нек понесе.
- Стаза за све планинаре креће у 10 ујутру.
- Идемо у смеру села Кијевац одакле ће кренути стрмија гребенска стаза.
- Кретаћемо се прелепим и јако атрактивним гребеном.
- Излазимо на врх Големи Стол 1238мнв.
- На врху су изузетни видиковци.
- Силазимо са друге стране планине, ту је нешто стрмија стаза приликом спуста.
- Када дођемо до равног дела, у близини је један водопад за који мало ко зна да постоји, он је обично активан на пролеће и после пресуши. Прво ћемо њега обићи. Водопад је неименован.
- После настављамо ка једној мини клисури у којој се на пролеће формирају прелепи слапови.
- Идемо ка превозу.

07.04.2024, недеља, Големи Стол. Подаци о стазама којом ће се кретати такмичари Трекинг лиге Србије, има их три::
- Мања стаза: Дужина 16.6 км. Детаље стазе ће у другој половини марта објавити организатор из Бабушнице.
- Средња стаза: Дужина 24.2 км. Детаље стазе ће у другој половини марта објавити организатор из Бабушнице.
- Велика стаза: Дужина 32.2 км. Детаље стазе ће у другој половини марта објавити организатор из Бабушнице.

Фото: Саша Аранђеловић и Драгана Димитријевић, приказано је неколико кадрова са видиковаца са Големог Стола, затим слике ка Големом Столу и ретка фотографија Бабателског скока.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 4900 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240405, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.

- У наставку је галерија слика и сваку можете увећати кликом на њу, појавиће се стрелице за навигацију лево и десно за претходну и наредну слику. Било коју увећану слику можете затворити кликом било где на екрану или на дугме "X" у горњем десном углу. Испод појединих слика је стављен текстуални опис.