ПΔ ОРФЕЈСува планина. Трем 1810м и Ђорђина чука 1735мТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 24.02.2024, полазак у 00:05. То је ноћ петак на суботу. Уз важну напомену да ће превоз бити паркиран 35 минута раније, у петак увече у 23:30, због људи који долазе градским аутобусима, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

За планинаре који су у доброј кондицији биће понуђен бонус, а то је да се продужи стаза и да се иде од Трема на Ђорђину чуку (или Костадиница 1735 мнв и то је други по висини врх на Сувој планини), то је један од најлепших делова Суве планине. Стиче се утисак као да нисте на истој планини, када се нађете на том потезу, нестварно лепи призори. Та додатна стаза је по смеру 2.5км, односно у оба 5км, тако да би укупна дужина била 25км. Сви остали ће ићи краћом стазом и подаци за ту краћу ће сад бити наведени:

Подаци о стази: Дужина стазе 20км, кумулативни успон 1400м, спуст 1400м. Кондициона тежина: Тешка.

План акције:
- Након ноћне вожње у раним јутарњим часовима стижемо у село Доњи Душник.
- Из села креће стаза и отприлике на 1.5км се наилази на врело у Горњем Душнику.
- Даље идемо ка Пропору, то су заправо две мање клисуре. Интересантне су.
- Кретаћемо се једним делом стазе кроз букову шуму, биће и делова где је јасен.
- Пролазимо преко дела Суве планине, који се зове Пољана.
- Стаза излази након тога на Ловачку кућу.
- После тога идемо преко дела који се зове Коњарник.
- Онда се пењемо у односу на превој Девојачки гроб нешто источније и тек онда стаза иде гребеном до врха.
- Излазимо на Трем 1810 мнв. Са тог места је отворен поглед на све стране и то је и највећи врх у окружењу. Ако је добра видљивост, могу се видети многе планине у Србији и суседним земљама. Дешава се да се виде највећи врхови на Рили, Пирину, као и на Проклетијама, Шар планини и тако редом.
- Како је већ наведено, део групе који жели да иде на Ђорђину Чуку (или Костадиница 1735 мнв), наставиће даље.
- Други део групе ће директно са Трема да се врати истом стазом у село Доњи Душник и тамо ће ће сачекате планинаре који ће ићи дужом стазом.
- Повратак у Београд до 22:30.

Фото: ПД ОРФЕЈ, детаљ са стазе са једног од видиковаца на Соколовом камену. Поглед ка Трему, а лево од Трема се види врх Дивна Горица, подсећа на пирамиду, исто припада Сувој планини.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 3500 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240224, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.