ПΔ ОРФЕЈ


Акција бр. 017"24. Зимски успон на Трем ", Сува планина, врх Трем 1810мПлан: 28.02.2020, полазак у 23:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

- Ноћна вожња. Идемо аутопутем до Ниша и одатле крећемо ка селу Доњи Душник 410м.

29.02.2020
- У раним јутарњим часовима стижемо у село Доњи Душник. Организатор је због дужине и тежине стазе осмислио да се креће у 7 ујутру, да би сви планинари могли по дану да се врате са стазе. Ко мже да спава у аутобусу, имаће прилику у току вожње, а када стигнемо у Доњи Душник, отвориће школу за нашу групу и моћи ћемо тамо да сачекамо до поласка. Школа је реновирана, тако да ће планинари моћи да се одморе и у школи, а биће и загрејан тај простор. У селу нема довољно капацитета за ноћење, а Нишка бања је поприлично удаљена, тако да је то могуће и најбоље решење са ноћном вожњом и да се на време стигне на акцију и да се на време група врати за Београд.

Важна напомена: стаза којом ћемо се кретати је другачија у односу на зимску стазу којом је ишла траса преко Бојаниних вода. Ове године је изабрана стаза која креће са јужне стране Суве планине, из села Доњи Душник и већи део стазе се неће поклапати са стазом од претходних година. За већину планинара та стаза ће бити нешто потпуно ново. Предност стазе је што идемо јужним падинама Суве планине, што значи да ће у сваком случају бити мање снега, него на северној страни, такође ће бити више светлости, сунца (под условом да је сунчан дан) и видиковаца. За људе који су били на зимској стази од Горње Студене преко Бојаниних вода до Трема и натраг, битно је нагласити да је ова нова стаза са јужне стране мало тежа, иако је краћа стаза, ипак је висинска разлика већа.

Подаци о стази: Дужина стазе 20км, кумулативни успон/спуст по 1400мКондициона тежина: Средње тешка - тешка.

План акције:
- Из села креће стаза и отприлике на 1.5км се наилази на врело у Горњем Душнику.
- Даље идемо ка Пропору, то су заправо две мање клисуре. Интересантне су.
- Кретаћемо се једним делом стазе кроз букову шуму, биће и делова где је јасен.
- Пролазимо преко дела Суве планине, који се зове Пољана.
- Стаза излази након тога на Ловачку кућу.
- После тога идемо преко дела који се зове Коњарник.
- Онда се пењемо у односу не превој Девојачки гроб нешто источније и тек онда стаза иде истом трасом до врха, као и стаза од претходних зимских тура која је ишла преко Бојаниних вода. Отприлике после препешачених 7.8км стаза иде том заједничком трасом.
- Пењемо се на Трем 1810м.
- Враћамо се истим путем натраг.
- Додела захвалнице свим друштвима и клубовима.
- Повратак у Београд до 22:30.

Аутор фотографија је планинар Браца Стојановић из ПД Трем 1810.

Цена:
- 1900дин за преко 40 планинара, 2150дин до 40 планинара, 2400дин до 20 планинара.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.

Пријаве и уплате:
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, info@pdorfej.com
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630
- У случају одустајања из било ког разлога, планинар је дужан да нађе планинара који ће га заменити, иначе се новац не враћа.
- Уплата најкасније до среде 25.02.2020 или до попуне групе.
- Уплата може лично или преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД. Позив на број 20200229/017. За сврху уплате уписати: Уплата за планинарску акцију, за адресу примаоца: ПД ОРФЕЈ, Новоградска 57, 11080 Земун. За детаљније податке у вези са акцијом контактирајте нас.

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. У цену је укључена картица са маркицом за текућу годину. Учлањење може и у превозу. Детаљи http://www.pdorfej.com/uclanjenje.html
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.