ПΔ ОРФЕЈСуботичка пешчара и три језера: Тресетиште, Крваво и Палићко.Телефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 17.03.2024, недеља, креће се у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Обилазимо предео изузетних одлика "Суботичка пешчара" у коме се налазе лепе шуме, као и језеро Тресетиште на самој граници са Мађарском, после ћемо ићи у парк природе Палић где ћемо обићи још два језера Крваво и Палићко. Палићко је најбоље уређено и вероватно и најлепше од свих наведених и највише нуди.

Важна информација:
- Биће понуђен велики избор стаза, поделићемо планинаре на групу А и групу Б.
- Група А ће обилазити локације већ наведене и те стазе су прилагођене свим планинарима којима одговарају лагане стазе и краће, као и за почетнике који желе да провере своје способности и полако да напредују у планинарењу и да стичу кондицију.
- Група Б ће ићи на једну од три понуђене стазе, које су припремљене за потребе трекинг лиге Суботице. Тако да такмичари могу да искористе превоз до полазне тачке где крећу три стазе од Лудошког језера и виситорског центра Лудаш. На стази ће бити јмного такмичара из целе земље. И када заврше стазу у одређено време аутобус ће доћи да покупи све такмичаре, а у међувремену ће планинари из групе А ићи другим стазама.

Детаљније о свим тим стазама у наставку.

План за групу А
- Овде ћемо имати две независне стазе које ће ићи једна за другом. Превоз ће пребацити планинаре са једне на другу локацију. Прво обилазимо Суботичку пешчаку са језером Тресетиште, а после се иде у парк природе Палић где су остала два језера.

Подаци о првој стази: Дужина стазе 8км, кумулативни успон 65м, спуст 65м, овде скоро да нема ни успона, а ни спуста. Кондициона тежина: Лака.

План акције:
- Обићи ћемо језеро Тресетиште које се налази уз саму Мађарску границу. Буквално метри је деле.
- Након тога ћемо пешачити кроз најшумовитије пределе Суботичке пешчаре.
- Пешчара је станиште многих биљних и животињских врста.
- Идемо ка превозу и настављамо ка другој локацији.

Подаци о другој стази: Дужина стазе 4.5км, кумулативни успон 35м, спуст 35м, овде скоро да нема ни успона, а ни спуста. Кондициона тежина: Лака.

План акције:
- Обилазимо Крваво језеро.
- Пребацујемо се у парк који се налази северно од Палићког језера
- Настављамо ка Палићком језеру и ту ћемо направити краћи обилазак
- Стаза око целог језера је дугачка, тако да ћемо ми практично обилазити неке краће и лепше делове и атрактивније
- Након те стазе моћи ће планинари да оду у оближње објекте (ресторане, кафиће) или шта год желе где могу нешто да поједу и попију. Такође ко жели може продужити стазу лаганом шетњом уз језеро.

У међувремену превоз ће отићи до такмичара код Лудошког језера и онда ће се група А и група Б спојити код Палићког језера и идемо сви за Београд. Група Б ће имати знатно теже стазе и дуже времена ће провести у пешачењу, посебно део који ће ићи стазом која је малтене дугачка као стаза маратона.

План за групу Б:
- Овде постоји избор од три независне стазе које је организатор из Суботице осмислио за потребе трекинг лиге и такмичаре који су званично регистровани у ПСС. Превоз ће прво оставити такмичаре близу почетне тачке и после ће се вратити по све планинаре у одређено договорено време.

Важна напомена:
На било коју од те три стазе могу учестовати и планинари који нису такмичари, али се њихово учешће неће рачунати за њихове матичне клубове у смислу освојених бодова у зависности од изабране стазе и постигнутих резултата, јер нису регистровани као такмичари и нису прошли лекарске прегледе које су посебне намене за такмичаре. Али и поред тога исти планинари ће моћи да иду тим стазама. Биће много људи од стране организатора на тим стазама.

Подаци о стазама:

- Мала стаза обилази цело Лудошко језеро, Дужине је 19.5км, са 38м кумулативног успона и спуста. Рачуна се таква стаза у лаку до средње тешку (највише због километраже, а стаза је више лака).
- Средња стаза обилази скоро цело Лудошко језеро, мањи део Палићког језера и мањи део Крвавог језера. Дужине је 29.8км, са 51м кумулативне висинске разлике, Стаза спада у средње тешку стазу без обзира на већу километражу, јер скоро да нема никаквог успона.
- Велика стаза обилази скоро цело Лудошко језеро, затим већи део Палићког језера и мањи део Крвавог језера. Дужине је 39.2км, са 64м кумулативне висинске разлике.

Фото: Душко Опачић, поглед на шуму Суботичке пешчаре. У шуми се налазе и делови где има већих борова који су по више стотина година стари. Има и лепих других врста шума.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 2300 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240317, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца за групу Б (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...), а за групу А ће остати довољно слободног времена да могу да бирају да ли ће ићи у ресторан или ће носити храну са собом.
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.