ПΔ ОРФЕЈСтол 1155 мнв и клисура Лучке рекеТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 02.03.2024, субота, креће се у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Не треба мешати Столове код Краљева, Големи Стол код Бабушнице и Стол код Бора.

Ми идемо на планину Стол која се налази североисточно у односу на град Бор, а југозападно у односу на планину Дели Јован. Изабрана је другачија стаза у односу на ту којом се најчешће води од превоја Цепе. Стаза којом ћемо ми ићи је дужа и садржајнија, а и захтевнија.

Подаци о стази: Дужина стазе 15км, кумулативни успон 850м, спуст 850м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.

План акције:
- Стижемо на почетну тачку и крећемо са висоравни која се зове Лука. У близини је и истоимено село.
- Још на самом почетку се види Стол, као и Дели Јован и јако је лепа та висораван. Заправо гледано на Стол са његове источне стране поглед је далеко импозантнији, јер се виде литице.
- Проћи ћемо преко врха Свињач 575 мнв..
- Настављамо усеком између Визака, Малог Стола и Стола.
- Креће успон на Стол и тај део стазе је гребенски и јако је атрактиван.
- Прво ћемо прећи преко неименованог врха 1123 мнв.
- Излазимо на највиши врх Стол 1155 мнв. Са њега се види мноштво планина, а поглед на Велики Крш је јако леп.
- Настављамо гребеном и прелазимо преко неименованог врха 1018 мнв.
- Од тог тренутка креће захтевнији део стазе, јер ћемо се кретати изнад клисуре Лучке реке. Кроз само корито клисуре нећемо пролазити, јер у једном тренутку постаје непроходна, али стаза која иде на неких 100 метара изнад ње је била уређивана и обележена од стране планинарских друштава из Зајечара и то је и једина могућа стаза која је проходна. Могуће да је на неким местима и урасла, али носићемо потребну опрему за чишћење таквог терена. Јако је важно нагласити да група мора да се креће компактно, неће бити раздвајања на стази.
- Када изађемо из клисуре кретаћемо се неко време уз лучку реку (поток).
- Проћи ћемо испод врха Барје 518 мнв.
- Очекивано време доласка 22:00.

Фото Поглед на Стол са стазе којом ћемо ујутру кренути. Ако буде сунчано време скоро на идентичан начин ће изгледати овај кадар.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 3200 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240302, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.