ПΔ ОРФЕЈРуј, Шипковица и Остатовачки СтоунхенџТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

Идемо на сам исток Србије, бићемо у суботу прво на Руј планини, која се налази на српско-бугарској граници, а онда ћемо проћи гребеном Шипковице и у недељу обилазимо редак природни феномен Остатовачки Стоунхенџ.

Имамо два ноћења, али уз јако важну напомену (некима не одговара ноћење где нема кревета) да свако мора да понесе шатор, подлошке, а може и купити душек на надувавање. Ко нема шатор, довољно је да понесе мекану подлошу, ћебад, или душек на надувавање, биће обезбеђено за њих и на затвореном простору да могу да ноће. Такође и јастук је пожељно носити.

Ко се пријављује биће му детаљно објашњено где ће бити смештај, у каквим условима и шта ће добити као бонус што може бити веома привлачно за особе које се пријаве. Иначе биће тушева, тоалета на тој локацији и могућност да се оде да се набави храна и да се купи нешто пре и после стазе у суботу, а и у недељу ујутру. Бонус нек остане тајна и још неки детаљи, а који ће бити објашњени свакоме ко жели да иде. У сваком случају увек буде додатних питања за такве врсте викенд акција, тако да ћемо разговарати о свим детаљима и дати инструкције за све што је свакоме потребно да зна унапред како да се припреми и шта да понесе.

План: 21.06.2024, петак, креће се у 18:00. Окупљање планинара је од 17:45 до 17:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Стижемо највероватније до 22:30 увече и ноћимо.

У суботу ћемо кренути рано ујутру путем Руја и Шипковице.

Имајући у виду да је главна стаза коју смо одабрали знатно тежа, биће понуђена и лакша стаза, а која ће ићи до Ракитског камена и та група планинара ће се после вратити до места где ће бити организован ручак и чекаће већински део групе која ће ићи дужом стазом. Биће и локалних водича, тако да ће бити по потреби оргизована и та краћа и лакша стаза.

Подаци о краћој стази: Дужина стазе 16.3 км, кумулативни успон 900 м, спуст 900 м. Кондициона тежина: Средње тешка.

Подаци о дужој стази: Дужина стазе 27 км, кумулативни успон 1400 м, спуст 1400 м. Кондициона тежина: Tешка.

Уз напомену да ако превоз може да приђе ближе једној другој почетној тачки стаза би се скратила за неких 6.2км и висинска разлика за 150 м. Знамо у овом тренутку да је део пута до те друге ближе почетне тачке у прва два километара асфалтиран, а да ли може прићи превоз то се још увек проверава од стране локалаца.

План акције:
- Стижемо на почетку тачку и крећемо на пешачење.
- Кретаћемо се прво лаганом стазом у првих 3.2 км где скоро да неће бити висинске разлике.
- Онда ћемо ући у густу шуму где је стрмија стаза и излазимо на Ракитски камен 1455 мнв. Неки га зову и Ветренски (и стално има споречкања на интернету шта је правилније од ова два назива).
- Са врха се види много тога, као и део клисуре која се зове Трнско ждрело. Лепа је локација и ту се увек прави пауза. На том врху се налази и погранична пирамида.
- После ћемо ићи неколико километара гребеном уз саму српско-бугарску границу где ћемо виђати пограничне пирамиде често.
- Прелазимо преко неименовановог врха 1443 мнв.
- Постоји извор на стази, он се налази пре него што се крене на завршни успон на врх Руј 1706 мнв (тај врх има различите висине на различитим мапама и ту се споре планинари, премда то је све дискутабилно, јер понекад и са најсавременијим уређајима за мерење се праве грешке посебно када се мери висина).
- Сама планина Руј је изузетно лепа и красе је многе природне лепоте. Са врха је много добар панорамски видиковац од 360 степени.
- Од врха настављамо пограничним путем где су некада патролирали из пограничне службе. Проћи ћемо у подножју врхова Крагујев дел 1423 мнв, затим Гроздина чука 1436 мнв, онда ћемо прећи директно преко врха Машина чука 1430 мнв.
- Пролазимо поред напуштене пограничне карауле и излазимо на Шипковицу.
- Ићи ћемо много лепом гребенском стазом и проћи преко Огорелог рида 1361 мнв и после ћемо се спуштати преко ливада где има много пољског цвећа и стићи до места где ћемо имати бесплатан ручак.
- Идемо до превоза.
- Враћамо се до места где ћемо ноћити.

У недељу крећемо ка Остатовачком Стоунхенџу где ће бити знатно лакша стаза у односу на ову од суботе

Подаци о стази: Дужина стазе 12.1 км, кумулативни успон 600 м, спуст 600 м. Кондициона тежина: Средње тешка.

- На путу између Бабушнице и Гаџин Хана, на падинама Суве планине изнад села Остатовица, налази се планинарска атракција које је постала популарна тек последњих година. Остатовички камен, Три камена или Три сестре, исти је назив за јединствено место око којег круже више легенди о настанку и не зна се да ли је природни феномен или дело човека.
- Обилазимо Остатовачки Стоунхенџ (или Три камена) који је на 890 мнв.
- Са Три камена се пружа фантастичан поглед на Горње Заплање, планину Крушевицу изнад Великог Боњинца и на високе црнотравске планине Грамаду и Острозуб. Са врха Остатовичког камена сјајан је поглед на север и практично су јужне падине Суве планине као на длану. Због свега тога, приче о римском војном објекту на врху, или чак о читавом римском граду, нису без основа.
- По једној од варијанти настанка овог јако лепог феномена постоји и још једна легенда, наводно у питању је временски сат који су користили Римљани. Постојао је и четврти камен који је временом пао. Четири камена су означавала четири годишња доба. Међусобно су бацали сенку тако да су означавали почетак сваког годишњег доба. Прича подсећа на чувени Стоунхенџ у Енглеској.
- Након обиласка ове локације идемо до превоза.
- Крећемо за Београд и очекивани долазак је до 22:00.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 5500 дин. То је укупна цена и нема додатних трошкова и доплата на лицу места.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240621, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Уплатом потврђујете да сте сагласни са условима путовања који су наведени у најави ове акције.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...). А може се набавити храна у суботу и недељу у локалним продавницама или отићи до неког од ресторана и посластичарница и пекара. Биће бесплатан ручак у суботу.
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.

- Ако се изгуби било који предмет на стази (најчешће, јер се мобилни и други предмети држе у полуотвореним ранчевима и џеповима), обавезно се јавите водичу и направићемо план претраге ако је то могуће извршити. Немојте сами и без јављања да се враћате на место где сматрате да сте изгубили тај предмет и да вас после сатима чека група, Најбоље је да држите ваше личне ствари на месту одакле не могу да испадну.

- У наставку је галерија слика, скоро све су сликане од стране водича и планинара из Орфеја који су истражили стазу. Сваку слику можете увећати кликом на њу, појавиће се стрелице за навигацију лево и десно за претходну и наредну слику. Било коју увећану слику можете затворити кликом било где на екрану или на дугме "X" у горњем десном углу. Испод појединих слика је стављен текстуални опис.