ПΔ ОРФЕЈ


Акција бр. вПролазак кроз Лазарев кањонПлан: 22.11.2020, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци о стази: Дужина стазе 15км, кумулативни успон 950м, спуст 950м. Кондициона тежина: Тешка. Напомена: Стаза је једна од најлепших и најатрактивнијих у Србији. Сваки пролазак кроз кањон је захтеван у психофизичком смислу, постоји и део где ћемо се пењати стрмијом деоницом и на неким местима по потреби ћемо користити ужад. Свако ко има добру кондицију и не плаши се стеновитих терена може да иде на акцију. Ништа акција није физички тежа од успона на Ртањ из правца Лукова, где исто на неким местима има стена.

План акције
- Идемо аутопутем Београд – Ниш, настављамо путем ка Зајечару. После ћемо кренути ка селу Злот, где ће нас чекати мештани и понудиће доручак по цени од 100дин, односно ко жели, биће понуђена влашка Плашинта, специјалитет типичан у том крају. Понећемо Плашинту и појешће се на стази, где будемо правили паузу.
- Почетна тачка је код Лазареве пећине. Пећина је затворена и неће се обилазити.
- Улазимо у Лазарев кањон, он је у ово доба године сув и крећемо се коритом реке. Најбољи период за пролазак кроз кањон је управо од новембра до средине марта, јер је тад и најпрегледнији кањон и тад се и најбоље може видети колико је фасцинантан цео тај предео са стрмим литицама које се на неким местима уздижу и по 300 и више метара.
- Што се дубље улази у кањон, стаза постаје захтевнија.
- У једном тренутку ћемо кренути лево и одатле креће стрмији успон на Ковеј које је заправо област изнад кањона. Тај део стазе је и најзахтевнији и управо због њега је стаза класификована као тешка, јер захтева добро психофизичко стање. Кретаћемо се пажљиво уз максималан опрез и биће на неколико места обезбеђена ужад, тако да ће сви проћи тим делом. Није толико тешко у техничком погледу кретање уз тај стеновити предео, али није то стаза за особе које немају добру кондицију и које се плаше таквог терена. Може се проћи уз тај стеновити део и без коришћења опреме за пењање, као што су неке групе пролазиле, али због безбедности свих учесника, инстираће се да се сви учесници придржавају свих упутстава од стране водича и да користе ужад.
- Излазимо на видиковац Ковеј, где ће нас угостити увек љубазни домаћини. Биће организован ручак (спремљеног на старински начин, користе се дрва, керамичке посуде), наравно ко жели. Цена ручка је 500дин, састоји се од куваног јела, комбинација кромпира, меса, разног поврћа, зачина итд, домаћег хлеба, салате и колача.
- Обилазимо видиковце на Ковеју. Највећа дубина кањона је код локалитета Ковеј, где је са десне стране долине горњи руб вертикалних литица на 375м изнад дна кањона, а са леве странe дубина вертикалног усецања износи 330м. Са тих видиковаца се види кањон из птичје перспективе. Тако да практично се овом стазом заокружује кањон у целости, обухвата и пролазак кроз кањон, као и видиковце изнад кањона и стиче се комплетан доживљај.
- После нас очекује лагани део стазе широким колским путем, све док на једном месту не уђемо у густу шуму, није дугачка деоница, ту ћемо се кретати у колони, без раздвајања, јер нема маркација у том делу.
- Услед кратког дана процена је да ћемо користити батеријске лампе приликом повратка, тако да је пожељно сваки учесник да има и тај део опреме. Уопште није компликовано ићи по мраку, јер батеријске лампе осветле терен јако добро, тако да се све види. И то је део планинарања, где се препоручује да сви макар једном прођу кроз то ноћно искуство, да би могли да се сналазе у било којим временским условима.
- Очекивани долазак у Београд до 22:30.

Фото: Сава Стевановић

Цена:
- 1800дин ако буде преко 40 планинара, 2050дин до 40 планинара, 2450дин до 20 планинара.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције. Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Не примамо уплате у превозу.
- У случају одустајања из било ког разлога, планинар је дужан да нађе планинара који ће га заменити, иначе се новац не враћа.

Пријаве и уплате:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630, info@pdorfej.com
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873
- Уплата најкасније до уторка 17.11.2020 или до попуне групе.
- Уплата може лично или преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20201122. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 3л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Обавезно је ношење дубоких планинарских ципела због конфигурације терена.
- Можете понети и рукавице попут бициклистичких, због кретања преко стеновитог терена.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.