ПΔ ОРФЕЈ


Акција бр. 014Јухор, Велики Ветрен 775мПлан: 17.02.2020, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци о стази: Дужина стазе 17км, кумулативни успон/спуст 770м Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Идемо аутопутем до Параћина и одатле се креће ка селу Својново
- Настављамо ка манастиру Свети Никола који се налази на неколико километара од тог села.
- Стаза иде од манастира и крећемо ка Змајевици 686м.
- Идемо на Мали Ветрен 735м, поред врха је видиковац са кога се види цела Моравска долина.
- Крећемо на Велики Ветрен 775м, највећи врх Јухора.
- У повратку се једним делом иде истим путем, а онда у зависности од услова на стази, постоји варијанта да се крене другом стазом и да се прође поред још једне цркве и извора у шуми.
- Повратак у Београд до 22.

На Јухору су 1997 године пронађени остаци келтског утврђења код врха Велики Ветрен. По мишљењу археолога, та локација се сматра једном од најзначајних европских налазишта. Група ловаца је те године у потрази за лисицом наишла на огромне блокове на врху Велики Ветрен и у рупи између стена су пронашли лисицу уплетену у гвожђарију. После су у кафани препричавали догађај и та прича је стигла до особе која је обавестила званичне институције Србије и ископавања су почела. Пронађена је опрема од 14 келтских коњаника, тачно 14 гвоздених ђемова, изузетне израде, исто толико копаља и још много предмета од метала и керамике на основу чега је и доказано да су ту живели Келти и основали утврђење које се простирало на четири хектара и постојао је и металуршки центар. Такође ту се налазило и друидско светилиште са обредном посудом у средини. У моравским селима се још увек препричавају легенде о лицима уклесаним у стенама и огромним каменим блоковима на врху Јухора. Народни назив за то келтско утврђење је "Ђавољи град", а најпознатија легенда је прича о 14 пустахија, коњаника, који су по магли силазили са врха Јухора и отимали тек стасале девојке. Често су народна предања, живе енциклопедије, а на основу којих се може поприлично тачно писати историја тих крајева. Овог пута предања су потпуно тачна, јер колико је било у легенди коњаника, тачно толико су археолози пронашли опреме за исти број коњаника. То је истовремено доказ да становништво које живи и дан данас на тим просторима, да носи генетско наслеђе предака који су и видели исте те Келте, а могуће и да су се мешали са Келтима.

Аутор фотографија је Дејан Антонијевић Кемпи из ПК Рунолист.


Цена:
- 1450дин за преко 40 планинара, 1600дин до 40 планинара, 1750дин до 20 планинара.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.

Пријаве и уплате:
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630, info@pdorfej.com
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873,
- У случају одустајања из било ког разлога, планинар је дужан да нађе планинара који ће га заменити, иначе се новац не враћа.
- Уплата најкасније до среде 11.02.2020 или до попуне групе.
- Уплата може лично или преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД. Позив на број 20200217/014. За сврху уплате уписати: Уплата за планинарску акцију, за адресу примаоца: ПД ОРФЕЈ, Новоградска 57, 11080 Земун. За детаљније податке у вези са акцијом контактирајте нас.

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. У цену је укључена картица са маркицом за текућу годину. Учлањење може и у превозу. Детаљи http://www.pdorfej.com/uclanjenje.html
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.