ПΔ ОРФЕЈСтара планина, Арбиње, 10 врхова и 4 водопадаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

Идемо на Стару планину и обилазићемо неколико подручја у режиму првог степена заштите, а то су "Браткова страна", "Мартинова чука – Вражја глава – Три чуке", "плато Копрена", као и другог степена заштите, а то је "Арбиње" где су и водопади које ћемо посетити. На подручју Арбиња се налазе и најлепше Смрчеве шуме на Старој планина, могуће и у целој Србији.

За викенд ће бити пун Месец. Тако да ћемо моћи са врха Браткове стране да посматрамо ноћно небо. Иначе тај врх је по некима и најбоља могућа панорамска тачка на целој Старој планини.

Одмах да се напомене да ће бити једно ноћење на отвореном, дакле у шаторима. У оба дана биће ангажован додатни превоз, камиони који ће превозити планинаре и џипови да пребаце ствари (опрему за комповање) до места где ће планинари поставити шаторе. Практично планинари ће са собом понети на пешачење искључиво стандардну опрему за планинарење, један ранац, а све теже ствари ће се пребацивати камионима и џиповима. Максимално смо се потрудили да се олакша свим планинарима колико год је могуће ова прелепа викенд акција. Такође и за храну постоји могућност да се додатно организује за планинаре.

Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.

Извор воде постоји на месту где ћемо поставити шаторe и то је питка вода, најквалитетнија могућа планинска. Такође на стази на више места ће бити извора воде, као и поред неких од водопада које ћемо обилазити тако да нема потребе планинари да носе велике количине воде за оба дана, већ ћемо доливати на успутним изворима воду. То је изузетно важна информација, у супротном да није било извора воде свако би морао носити бар 4 и више литара за оба дана. Овако ћемо досипати.

Камиони ће превозити планинаре са стандардним ранчевима до места докле могу максимално да дођу, а после ће планинари не више од 3 км ићи до места где је шатор. Стаза до места где се постављају шатори није тешка.

Џипови ће превозити искључиво шаторе и осталу тежу опрему, али не и људе.

Велика је молба да нико не носи велике и кабасте душеке на надувавање, јер физички неће стати такве кабасте ствари у џип. Немојте доводити све нас у непријатну ситуацију, а посебно не и превозника да не може да стави све те кабасте ствари у џип. Једноставно неће бити места, то није камион или огроман аутобус да може да стави и предмете дуже од 1 метар и не знам колике дебљине и ширине и друго ниједан камион не може прићи месту где ће бити постављени шатори. Зато су ангажовани сем камиона и додатни џипови. Тако да је заиста молба да нико не носи такве кабасте ствари за камповање које не могу стати у џип. Више особа да понесу тако нешто, требало би 5 џипова да превезе све те ствари. Значи понесите стандардне подлошке, вреће за спавање и шаторе, али не и душеке великих размера и додатне справе за надувавање истих ако су великих димензија. То једноставно неће моћи.

План: 20.07.2024, субота, креће се у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци о стази: Дужина стазе 11 км, кумулативни успон 650 м, спуст 390 м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Прво ћемо обилазити водопаде:
- Водопад Тупавица.
- Јовин вир.
- Драганов вир.
- Након тога обилазимо врхове:
- Неименовани врх 1810 мнв.
- Лазареви јагреци 1874 мнв.
- Браткова страна 1943 мнв.

У недељу ће доћи џипови да преузму шаторе, а ми ћемо са лакшим ранчевима кренути у обилазак још једног предивног гребена и то је један од најлепших на Старој планини и генерално у Србији и након обиласка врхова обићи ћемо још један леп вододап Три кладенца.

Подаци о стази: Дужина стазе 14.5 км, кумулативни успон 650 м, спуст 870 м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Вражја глава 1936 мнв.
- Деаница 1878 мнв.
- Три чуке, то су заправо три врха која су близу један од другог. Највиши врх је на коти 1937 мнв. Обично се обилази само тај највиши врх, али ми ћемо ићи на све три чуке, односно на сва три врха.
- Неименовани врх 1933 мнв.
- Копрен 1965 мнв.
- Водопад Три Кладенца.
- Одлазимо у Пирот где ћемо направити паузу за ручак. Има и лепих послатичарница.
- Очекивани повратак у Београд до 23:00

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 5500 дин. У цену није урачунат превоз планинара и опреме камионима и џиповима у оба дана. Доплата ће бити на лицу места. Цена додатних превоза (камион и џип) вероватно неће прећи по дану више од 1200 динара, али ако буде било нешто мање планинара, превозник ће јавити колико би доплатили на ту суму. Дакле рачунајте грубо да ће за превоз планинара камионима и за превоз тежих ствари џиповима бити потребно за суботу и недељу око 2400 динара (укупно за оба дана), уз напомену да ако буде нешто мање планинара, биће доплата за цену по возилу. Без додатних превоза планинари би морали да направе око 50 км у оба дана и да носе све време тешку опрему, а овако нам је омогућено да се максимално сви растеретимо, нико неће носити тешке ствари (превешће се џиповима), већ ћемо носити само стандардне ранчеве и стазе ће бити знатно краће којима ћемо пешачити, а видећемо изузетно лепе локација.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20240720, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37). Попуњавајте на латиници све податке на рачуну, јер одређене банке не прихватају ћириличне карактере.
- Уплатом потврђујете да сте сагласни са условима путовања који су наведени у најави ове акције.
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...). Уз напомену да постоји могућност да се организује у суботу рани ручак, у недељу доручак и касни ручак.
- Препорука је да понесете 2 л воде, Има на стази на више места извора питке воде, тако да не морате носити велику количину воде, већ ћете по потреби доливати успут. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.

Додатне важне напомене:
- Сваки планинар је обавезан да понесе чеону батеријску лампу, као и одговарајуће планинарске ципеле и наравно одећу и пратећу опрему за планинарење. Извршиће се провера обуће, одеће и опреме на лицу места. То ће се радити искључиво из безбедносних разлога, јер је нагло учестао број планинара који долазе у неприхватљивој одећи, обући и малтене без опреме што доводи у питање безбедност извођења акције. Приликом пријаве у договору са водичем сваки планинар ће рећи шта има од одеће, обуће и опреме и ако нешто нема, обавезно је да се набави до почетка извођења акције.

- Учестао је број планинара који покушавају да се издвоје из групе и индивидуално да се крећу мимо групе и мимо свих планинарских правила. Обавезно је да сви планинари буду део групе, део тима и сви ћемо се подредити потребама групе, а не појединцу. Планинарење подразумева и узајамно помагање и толеранцију, а не да иде свако за себе по планини.

- Учестао је број људи који по сваку цену желе да прођу целом стазом (долазе чак и да знају да имају извесних здравствених проблема или су свеже оперисани) и онда у неком делу стазе више не могу да се крећу или иду јако споро. Ако водич каже одређеном планинару да мора да се врати због тога што се споро креће, планинар је дужан да поштује ту одлуку, а не да настави даље и да угрози целу групу на више начина.

- Ако се изгуби било који предмет на стази (најчешће, јер се мобилни и други предмети држе у полуотвореним ранчевима и џеповима), обавезно се јавите водичу и направићемо план претраге ако је то могуће извршити. Немојте сами и без јављања да се враћате на место где сматрате да сте изгубили тај предмет и да вас после сатима чека група, Најбоље је да држите ваше личне ствари на месту одакле не могу да испадну.

- У наставку је галерија слика од пре неколико недеља, све су сликане од стране водича и планинара из Орфеја који су истражили стазу. Сваку слику можете увећати кликом на њу, појавиће се стрелице за навигацију лево и десно за претходну и наредну слику. Било коју увећану слику можете затворити кликом било где на екрану или на дугме "X" у горњем десном углу. Испод појединих слика је стављен текстуални опис.